W jakie urządzenia gastronomiczne zainwestować

Kompletując wyposażenie lokalu gastronomicznego – na przykład baru, restauracji czy stołówki – trzeba pamiętać o wszystkim. Najlepiej spisać listę niezbędnych urządzeń i akcesoriów, a potem zamówić większość w jednej hurtowni. Co będzie niezbędne?

Wyposażenie gastronomii

Lista będzie długa, a inwestycja konkretna, nie sposób jej całej przytoczyć, dlatego wybraliśmy 3 urządzenia, bez których prowadzenie lokalu nie byłoby w ogóle możliwe. Warto od nich zacząć wyposażenie gastronomii i na ich zakupie nie oszczędzać. Skompletuj podstawowe wyposażenie, a następnie dopisz kolejne pozycje na liście.

Profesjonalny piec konwekcyjny

Sercem każdej kuchni jest piec, który pozwala na szereg możliwości – pieczenie, duszenie czy podgrzewanie. Do wyboru jest wiele modeli – należy go dopasować do wielkości lokalu i potrzeb. Popularnym wyborem jest piec konwekcyjny – wydajny, funkcjonalny, łatwy w obsłudze. Ma zwykle szeroki zakres regulacji temperatur i sprawdza się świetnie jako profesjonalny sprzęt gastronomiczny w niemal każdym profesjonalnym lokalu gastronomicznym.

Urządzenia chłodnicze i mroźnicze

Ważną grupą są też urządzenia do chłodzenia i mrożenia – m.in. komory, szafy czy regały albo bemary chłodnicze. Profesjonalne komory chłodnicze to niezbędny sprzęt gastronomiczny. Solidne i wydajne, wykonane z płyt warstwowych komory czy szafy sprawdzą się na stołówce, w barze czy restauracji. Spośród wielu modeli można wybrać komory chłodnicze i mroźnicze do każdego lokalu – restauracji, stołówki, kawiarni czy baru.

Pozwolą one zadbać o świeżość produktów, a prawidłowo ustawiona temperatura sprawi, że ew. rozwój mikroorganizmów przebiega znacznie wolniej. Zapewnią optymalną izolację i świeżość. Warto wziąć pod uwagę inwestycję też w inne urządzenia do chłodzenia i mrożenia żywności – w zależności od wielkości i charakteru lokalu.

Meble ze stali nierdzewnej

Praktyczne i solidnie wykonane meble ze stali nierdzewnej pełnią ważną rolę w lokalach gastronomicznych – zagwarantują funkcjonalność i komfort pracy. Muszą zachować wysokie standardy dotyczące higieny – ich pielęgnacja jest szybka i łatwa.

Stoły służą do krojenia czy szatkowania, regały do przechowywania, a półki do ustawiania drobnych akcesoriów. Ważne, by były solidne i łatwe w utrzymaniu w czystości. Meble te są odporne na działanie wysokiej temperatury, korozję i uszkodzenia mechaniczne. Duży wybór mebli znajdziesz w każdej hurtowni gastronomicznej – dobierz je w zależności od wielkości swojego lokalu. Posłużą przez wiele lat bez konieczności wymiany na nowe.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here