Jak spienić mleko do kawy

Marzy ci się kawa jak z kawiarni w domowych warunkach? Jest to możliwe! Oprócz przygotowania samej esencji, konieczne jest również spienienie mleka we właściwy sposób. Dzięki temu przygotujesz pyszne latte, cappuccino czy macchiato. Sprawdź, jak dobrze spienić mleko przy użyciu różnych akcesoriów.

O ile do zaparzenia samego espresso czy americano wystarczy na przykład prosty domowy ekspres, to w przypadku latte macchiato, cappuccino czy caffè latte zadanie jest nieco utrudnione. Do tych rodzajów kawy potrzebne jest mleko spienione w określony sposób, co czasem może być trudne do osiągnięcia bez użycia odpowiedniego sprzętu. Jeśli jesteś amatorem kaw mlecznych, warto zaopatrzyć się w stosowne akcesoria, aby móc pić aromatyczne napoje z perfekcyjną pianką również w domu, a nie tylko w kawiarni.

Jak spienić mleko do kawy?

Czy do zrobienia idealnej pianki niezbędne jest specjalne urządzenie, czyli tak zwany spieniacz? Niekoniecznie, choć bez niego zadanie to będzie znacznie trudniejsze. Gorące mleko można spienić również z wykorzystaniem blendera – wystarczy ubić je na wysokich obrotach. Pamiętaj jednak, że aby uzyskać piankę, powinno mieć ono temperaturę około 65 stopni.

Jeśli dopiero stoisz przed wyborem ekspresu ciśnieniowego do domu, dobrym pomysłem może okazać się zakup sprzętu, który posiada specjalną dyszę parową. Jest ona przeznaczona właśnie do spieniania mleka, dzięki czemu nie musisz inwestować w dodatkowe akcesoria. Aby przygotować piankę, wystarczy wlać schłodzony napój do małego metalowego dzbanka i spienić go przy użyciu dyszy, która podgrzewa i napowietrza mleko, co gwarantuje pożądany efekt.

Najłatwiej spienia się mleka tłuste. Jeśli jednak preferujesz niskotłuszczowe produkty, również z użyciem mleka o obniżonej zawartości tłuszczu możesz przygotować pyszne latte czy cappuccino. Profesjonalny spieniacz czy dysza w ekspresie umożliwią ci spienienie nawet wegańskiego napoju: migdałowego, kokosowego, sojowego lub innego.

Jaki spieniacz do mleka wybrać?

Na rynku znajdziesz manualne i elektryczne spieniacze, jak również warianty działające na baterie. Na który się zdecydować? Wybór zależy tak naprawdę od twoich osobistych preferencji. Naszym zdaniem najwygodniejsze w obsłudze są elektryczne spieniacze do mleka, które same podgrzewają mleko do pożądanej temperatury i spieniają je w odpowiedni sposób. Miłośnicy zaawansowanych rozwiązań docenią urządzenia, które posiadają różne programy i umożliwiają uzyskanie idealnej pianki w zależności od wybranego rodzaju kawy.

Jeśli korzystasz ze spieniacza ręcznego, konieczne jest wcześniejsze podgrzanie mleka. W takim wypadku musisz zadbać również o to, aby osiągnąć odpowiednią temperaturę napoju. Najlepiej wykorzystać do tego termometr gastronomiczny. Jest to istotne, ponieważ po zagotowaniu mleko nie będzie już nadawać się do spieniania. Próby uzyskania pianki z zimnego napoju również mogą zakończyć się niepowodzeniem, ponieważ nie uda się odpowiednio go napowietrzyć.

Mleko równie dobrze możesz spróbować spienić przy użyciu innych domowych sprzętów, jednak użycie spieniacza czy dyszy w ekspresie jest zdecydowanie skuteczniejsze i bardziej komfortowe. Ciesz się kawą z chmurką mlecznej pianki w domowym zaciszu – jak widać, nie wymaga to dużych inwestycji!

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here