Klasyka w najlepszym wydaniu – pyszna kaszanka z grilla

W trakcie grillowej uczty na polskich stołach królują przede wszystkim kiełbasa, karkówka i drób. Do klasyki zalicza się również kaszanka, jednak nie wszyscy za nią przepadają. Istnieje jednak spore prawdopodobieństwo, że to dość popularne grillowe danie zyska znacznie szersze grono zwolenników, jeżeli zostanie odpowiednio przyrządzone i podane w towarzystwie wspaniałych dodatków. Oto nasze inspiracje!

Jak przygotować perfekcyjną kaszankę?

Kaszanka z grilla wymaga nieco bardziej starannego przygotowania niż kiełbasa, którą zazwyczaj wystarczy ponacinać i podać w towarzystwie smakowitego sosu. Warto przełamać jej smak, korzystając z fantastycznych dodatków, na przykład cebuli i ziół. Jak prawidłowo grillować kaszankę? Najpierw konieczne jest obranie jej ze skórki. Następnie zawartość układamy starannie na folii aluminiowej, na której będzie grillowana. Czas na dodatki. Przede wszystkim nie powinno się żałować cebulki, która nada daniu odpowiedniej ostrości. Do około 600 gram kaszanki z powodzeniem możemy wykorzystać 2 pokrojone w drobną kostkę cebule. Kaszanka ułożona na folii powinna zostać nią dokładnie obłożona. Równie ważną rolę odgrywają zioła.

Nie jest konieczne sięganie po bogatą kompozycję. Naszym zdaniem kaszanka doskonale smakuje w towarzystwie świeżo zmielonego pieprzu oraz majeranku. Proporcje są indywidualną sprawą, jedni z nas lubią delikatny ziołowy aromat, inni uwielbiają smak majeranku i przepadają za ostrzejszymi potrawami. Wówczas nie należy żałować pieprzu. Dokładnie zawinięta w folię aluminiową kaszanka powinna spędzić na ruszcie około 15 minut. Istnieje spora szansa, że za sprawą tego przepisu przekonają się do niej również dotychczasowi sceptycy!

Z czym podawać kaszankę? Piklowane warzywa!

Kaszanka to świetny pomysł na grilla, jednak aby przypadła do gustu gościom jeszcze bardziej, warto pomyśleć o interesujących dodatkach. Z pewnością zaliczają się do nich piklowane warzywa. Jednym z naszych pomysłów jest kalafior z koperkiem. Należy go dokładnie umyć, podzielić na różyczki i blanszować przez kilka minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Później różyczki nakładamy do słoików z aromatycznymi dodatkami. Przyda się do tego kilka ząbków czosnku, sól, cukier posiekany koperek i ulubiona mieszanka warzywna, na przykład Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Zawartość słoika należy zalać mieszanką octu winnego i wody. Po pewnym czasie kalafior będzie gotowy do podania.

Równie ciekawy pomysł stanowią piklowane wstążki marchewki z papryką chili. Wstążki z łatwością przygotujemy przy pomocy szatkownicy lub obieraczki do warzyw. Przed zalaniem octem i wodą marchewkę warto doprawić jedną laską cynamonu, papryczkami chili, a także solą. Przydatna będzie również ulubiona przyprawa w płynie, na przykład WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek.

Pieczywo do grillowanej kaszanki. Kanapki na ciepło!

Kaszankę warto jeść również towarzystwie pieczywa, zwłaszcza gdy będzie ono podane na ciepło. W tej roli doskonale sprawdzi się bagietka, z której po lekkim grillowaniu możemy przygotować wspaniałe kanapeczki. Bułkę można pociąć w poprzek na trzy części, a następnie na mniejsze kawałki. Na nich układamy ulubione dodatki, na przykład cebulę, sałatę, pomidory, szynkę lub ser. Na koniec kanapki warto udekorować ulubionym delikatnym sosem, korzystając w tym celu na przykład z Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here