Wegańskie ptasie mleczko z nasionami chia idealny słodycz dla osób, które dbają o swoją dietę. Składa się ono z: mleka kokosowego, nasion chia, bakali oraz masy czekoladowej. Otrzymamy zatem pyszną i zdrową słodką przekąskę. Przygotowanie wegańskiego ptasiego mleczka jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia. Przygotowuje się je na zimno, a tylko jedynie niektóre składnik trzeba podgrzać lub przegotować.
Podajemy przepis na tortownicę o średnicy 21 cm – około 10 porcji ciasta
Składniki:
½ szklanki orzechów laskowych (70 g)
½ szklanki migdałów (70 g)
¾ szklanki orzechów arachidowych (85 g)
½ szklanki suszonych daktyli (70 g)
puszka mleczka kokosowego (400 ml)
150 ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
2 łyżeczki agar-agar
4 łyżki nasion chia (40 g)
2 łyżki syropu klonowego
½ laski wanilii
¾ tabliczki gorzkiej czekolady (70 g)
1 średni granat (masa nasion: 120 g)
Przygotowanie spodu: Daktyle wrzucamy do sitka i płuczemy wrzątkiem. Następnie moczymy je przez trzydzieści minut w gorącej wodzie. Blendujemy na gładką masę orzechy i migdały. Dodajemy do nich daktyl i dalej blendujemy. Jeśli otrzymana masa będzie za mało kleista, możemy dodać 2-3 łyżki wody. Bierzemy tortownicę o średnicy 21 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Następnie masę orzechowo-daktylową przelewamy do tortownicy i wkładamy do lodówki.
Ptasie mleczko: Bierzemy mleczko kokosowe i mieszamy je, a następnie przelewamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy dodając nasiona wanilii i syrop klonowy. Rozpuszczamy agar-agar w mleku migdałowym i gdy mleczko kokosowe już się zagrzeje, dodajemy do niego rozpuszczony agar. Mieszamy do momentu, aż mas będzie wrzeć. Zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy aby mogła przestygnąć. Jeśli zaczyna gęstnieć, dodajemy nasiona chia i mieszamy. Wyjmujemy z lodówki tortownicę ze spodem orzechowym i przekładamy na nią masę.
Polewa: Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Potem polewamy zżelowaną masą chia. Granatem posypujemy przygotowane ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki na minimum godzinę..
Wartość odżywcza 1 kawałka
Wegańskie ptasie mleczko z nasion chia ma w sobie wiele walorów odżywczych. Wystarczy zjeść jeden kawałek, by dostarczyć organizmowi 294 kcal energii, 6,7 g białka, 23 g tłuszczu, 17,6 g węglowodanów oraz 4,5 g błonnika.
Syrop klonowy zalicza się do produktów wegańskich i zawiera w sobie bardzo dużo przeciwutleniaczy. Wykazuje on działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwbakteryjne, to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych. Nasiona chia zawierają dawkę kwasów Omega 3, Omega 6 oraz nienasycone trójglicerydy, które zmniejszają poziom cholesterolu. Oprócz tego to źródło wapnia, błonnika, witamin, przeciwutleniaczy oraz minerałów.