Obecnie na sklepowych półkach coraz częściej możemy zobaczyć rozmaity asortyment oznaczony jako produkty BIO. Jeszcze kilka lat temu uznawane były one jedynie za wymysł marketingu i mody na szeroko rozumiane zdrowe odżywianie. Dziś natomiast, wraz z rosnącą świadomością konsumencką, bardzo chętnie wybieramy ofertę BIO. Aby jeszcze lepiej poznać dostępne produkty, warto wiedzieć czym się one charakteryzują i co dokładnie możemy znaleźć w sklepach.
Co warto wiedzieć o asortymencie z działu BIO?
W marketach, a także coraz częściej w sklepach osiedlowych znaleźć możemy produkty lub całe działy z produktami oznaczonymi jako BIO. Czym różnią się one od pozostałych i dlaczego zostały tak oznaczone? Różnica polega przede wszystkim na sposobie ich produkcji, która została przeprowadzona zgodnie z najwyższymi standardami i z troską o otaczające nas środowisko.
Produkty BIO muszą pochodzić w znacznej większości z upraw ekologicznych, gdzie znacząco ogranicza się stosowanie pestycydów i sztucznych nawozów. W gotowych produktach BIO nie znajdziemy także szkodliwych konserwantów, sztucznych barwników, aromatów i wzmacniaczy smaków, które często stosowane są w “zwykłych” odpowiednikach takich wyrobów.
Bogata oferta produktów BIO
Jeśli choć odrobinę chcemy zmienić swoje nawyki żywieniowe i świadomie zadbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych, warto wprowadzić niewielkie zmiany w codziennym menu. Warto na przykład włączyć do niego produkty BIO.
Nie musimy jednak od razu wyrzucać całej zawartości spiżarni lub lodówki i wyposażać ich na nowo. Możemy na początek kupić kilka zdrowych produktów i przekonać się jak smakują. A wybór jest bardzo duży, bo oferta BIO obejmuje między innymi:
- nabiał – mleko, sery, masło, jogurty,
- płatki śniadaniowe,
- kasze,
- wędliny,
- warzywne i owocowe przetwory oraz
- soki i napoje.
Dzięki temu możemy wybrać dokładnie te produkty, które wykorzystamy do przygotowania ulubionych dań obiadowych, śniadań, kolacji czy słodkich deserów. Wprowadzając choćby jeden czy dwa produkty z tej oferty nie tylko poznamy nowe smaki, ale też bardziej świadomie zadbamy o prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu, co z pewnością zacznie owocować już w niedalekiej przyszłości.