Kawa zbożowa

Kawa zbożowa to źródło cennych składników odżywczych i bogaty smak. Sprawdź, jak smakuje i z czym to się je.

Jak powstają kawy zbożowe?

Do produkcji kawy zbożowej wykorzystuje się cykorię oraz orkisz. Sprawdzają sie też mieszanki prażonych zbóż np. jęczmień czy żyto lub te na bazie buraka cukrowego. Warto wybierać kawy zbożowe z potwierdzonych, ekologicznych upraw. Oprócz kaw zbożowych z dodatkiem cykorii i zbóż stosuje się też bardziej egzotyczne rośliny, jak figi, nasiona chia czy mieszanki ziół. Sprawia to, że napój działa na nas wyciszająco i relaksujaco.

Właściwości kawy zbożowej

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, co czyni ją szczególnie odpowiednią dla osób z nadciśnieniem, które muszą zrezygnować z tradycyjnej kawy. Kawa zbożowa posiada wiele substancji odżywczych, dlatego polecana jest nawet dzieciom czy kobietom w ciąży. Jej regularne picie wspiera prawidłową perystaltykę jelit, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Ten ostatni składnik pobudza proces odchudzania oraz pomaga w utrzymaniu dobrej flory bakteryjnej jelit.

Oprócz wartości odżywczych, kawa zbożowa to także napój obniżający poziom złego cholesterolu oraz mający działanie antyoksydacyjne. Polecana jest dla osób cierpiących na podrażnienia układu pokarmowego. Proces parzenia sprawia przy tym, że intensywny aromat i smak kawy zbożowej do złudzenia przypominają tradycyjną kawę.

Komu zaparzyć kawę zbożową?

Niskokaloryczna kawa zbożowa świetnie wspomoże osoby na diecie i w trakcie treningów. Doskonale zwalczy też uczucie głodu. Delikatny napar z doskonałej jakości kaw zbożowych warto podać również dziecku. Zawiera on witaminy i minerały niezbędne do budowy kości i zębów, m.in. fosfor, magnez oraz potas. Osoby starsze doceniązaś błonnik zawarty w dobrej kawie zbożowej, który pomoże na trawienie. Pełna aromatów kawa zbożowa nadaje się do picia z mlekiem lub innych innymi, ulubionymi dodatkami. Różne rodzaje kawy zbożowej sprawiają, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Bez ziarna – czyli kawa rozpuszczalna

Gdy nie chcesz rezygnować całkowicie z tradycyjnych kaw, dobrym wyborem będzie kawa rozpuszczalna. Łatwość zaparzenia i wyrazista woń sprawiają, że może ona uświetnić każdy dzień, niezależnie od miejsca w którym się znajdujemy. Właściwości kaw rozpuszczalnych zależą tylko od jakości ziaren, które wybierzemy. Jeśli będzie ona wysoka, zarówno smak, jak i właściwości zdrowotne będą większe.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here