Folia aluminiowa w kuchni ma bardzo wiele zastosowań. Wykorzystuje się ją m.in. do przygotowywania i przechowywania jedzenia. Folia z jednej strony ma błyszczącą, a z drugiej matową strukturę. Warto wiedzieć dlaczego, w jaki sposób ją wykorzystywać i o czym pamiętać.
Do czego można wykorzystywać folię aluminiową?
Folia aluminiowa to bardzo praktyczny wynalazek. Z pewnością znajduje ona zastosowanie w każdym domy. Jednak należy ją wykorzystywać we właściwy sposób, tak aby nie narazić się na przykre konsekwencje.
Folia aluminiowa świetnie się sprawdza do przechowywania różnych produktów. Nie przepuszcza ona wody i światłą, dlatego z powodzeniem można w niej pakować żywność. Dzięki niej produkty zatrzymują aromaty i smak, a także nie mieszają się z zapachami z lodówki.
Ponadto folię aluminiową można wykorzystać do pieczenia lub podgrzewania różnych potraw. Jednak należy je użyć we właściwy sposób. Strona lśniąca izoluje ciepło, z kolei strona matowa je przepuszcza. Dlatego podczas pieczenia produkty należy owijać stroną lśniącą do środka. Jest to bardzo istotne.
Co jeszcze warto wiedzieć o stosowaniu folii aluminiowej?
Na stronie: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne dostępne są różne rodzaje folii aluminiowych. Z pewnością warto dokonać sporych zapasów, ponieważ produkt ten jest naprawdę bardzo często wykorzystywany w kuchni.
Chcąc przechowywać żywność w folii, należy owijać ją lśniącą stroną na zewnątrz. Dzięki temu ciepło nie dostaje się do środka, a produkty będą świeże przez dłuższy czas.
Bardzo ważne jest także to, że folii aluminiowej nie powinno się stosować w kuchence mikrofalowej. Nie powinno się także przykrywać nią metalowych naczyń, ponieważ wtedy żywność nabiera metalicznego posmaku z powodu aktywujących się związków chemicznych.
Folię aluminiową wykorzystuje się także często, aby przygotowywać różne dania na ruszcie. Znacznie ułatwia to zadanie, ponieważ w przeciwnym razie niektóre potrawy zwyczajnie by się stopiły lub rozwaliły.