Figa, także świeża jak oraz suszona, ma mnóstwo wartości odżywczych – tym jedynym na dbanie o to, jaka są odpowiedniejsze, jednoznacznej reakcji nie ma. Da się jednak bez problemu wymienić cechy, którym figi świeże różnią się od tych suszonych. Figi są zatem przekąską nie tylko dobrą (m. in. z względu na swój słodki smak), natomiast oraz zdrową – ich prozdrowotne właściwości niejedną osobę z pewnością zadziwią. Figi to produkty pochodzącego z Azji Mniejszej drzewa zwanego figowcem pospolitym (również figą pospolitą lub drzewem figowym). Należy ono do grupy morwowatych i jest w dwóch grupach – dalmatyńskiej oraz smyreńskiej. Figowiec jest rośliną uprawną i odnajdziemy go na rynkach śródziemnomorskich (Turcja, Egipt, Algieria, Maroko) w Stanach Zjednoczonych (a konkretnie – w Kalifornii), w Iranie, Syrii, Brazylii itd.
Wartości odżywcze fig
Figi są bogatym źródłem elementów mineralnych. Zapewniają min. magnezu, dzięki czemu wspomagają np. walkę ze strachem czy bezsennością. O figach powinny posiadać osoby, jakie piją duże ilości kawy lub innych napojów zawierających kofeinę, bo te wypłukują magnez z organizmu. Dzięki zawartości wapnia figi wzmacniają kości i tworzą skuteczny element profilaktyki osteoporozy. Ponieważ są źródłem fosforu, ów wapń jest bez kłopotu przez organizm absorbowany. Tym tymże nie winno zabraknąć ich w diecie, szczególnie na odwapnianie kości narażonych, kobiet w czasie menopauzy. Zamknięty w figach potas pomaga natomiast w konfrontacji z nadciśnieniem oraz w utrzymaniu właściwej gospodarki wodno-elektrolitowej – potas wytwarza z organizmu zatrzymywaną przez sód wodę. Figi są źródłem nie tylko minerałów, natomiast i witamin, w tym m.in. witaminy A (beta karotenu, a ich zbawienny wpływ na skórę oraz wzrok), witamin z kategorii B (B1, B2, B5, B6, stąd figi wzmacniają system krwionośny oraz wspierają pracę wątroby), witaminy K oraz witaminy C (zatem usprawniają odporność i zapobiegają chorobom dziąseł).
Poza tym, figi:
– obniżają stopień cholesterolu we krwi
– zwalczają kaszel (jeśli przygotujemy je w mleku lub napijemy się stworzonej z nich nalewki)
– mają funkcjonowanie antybakteryjne
– suszone figi mają wielkie wartości antyoksydacyjne, jakie są związane z wysokim stężeniem polifenoli
– wzmacniają odporność organizmu
– odkwaszają organizm (mają funkcjonowanie alkalizujące)
Figi – świeże czy suszone?
Także świeże, jak i suszone owoce figowca są skarbnicą witamin i minerałów. Na 100 gramów artykułu będzie ich zawsze zazwyczaj więcej w figach suszonych (np. zawartość potasu w 100 gramach fig świeżych sięga 232 mg, jednak w 100 gramach fig suszonych – 680 mg). Tak zatem, suszone figi są wartościową przekąską o małej objętości. Niemniej jednak, na tę samą wagę porcji zapewnią nam one mnóstwo cukru i więcej kalorii. Figi suszone są niejako skondensowaną wersją fig świeżych. Które lepiej jadać? To chce od sytuacji. Gdy pragniemy dużego zastrzyku energii, należałoby wybierać figi suszone. Gdy chcemy się nimi rozkoszować i zjeść ich więcej, w celu sztuk, lepszym wyborem są figi świeże, bo taka przekąska będzie mniej kaloryczna.