jaki ser do pizzy

Prostota i wysoka jakość składników to tajemnica dobrej pizzy. Zrobiona w domu, może smakować równie dobrze jak we włoskiej pizzerii. Sekretem jest ciasto i produkty bazowe. Jaki ser do pizzy wybrać, by poczuć smak włoskiej kuchni?

Pizza, jako przykład prostego, taniego dania rodem z Włoch, w wielkim stylu przeniosła się na europejskie salony. Trudno znaleźć miasto, w którym nie byłoby choćby jednej pizzerii z dowozem. Jakość zamawianego tam jedzenia bywa różna, bo wraz z przeniesieniem pizzy na polskie stoły zmienił się znacząco jej skład. W ofercie lokali gastronomicznych znajdziemy bogactwo smaków i dodatków, pod którymi aż ugina się cienkie ciasto.

Wariacje na temat pizzy w typowo polskim wydaniu, z kiełbasą czy kiszonym ogórkiem nikogo już nie dziwią, choć całkowicie odbiegają od pierwowzoru. Ale jeżeli naprawdę chcemy sprawdzić poziom pizzerii, wystarczy spróbować najprostszego w ofercie placka czyli klasycznej Margerithy. Klasyczna neapolitańska pizza, pierwszy raz zaserwowana została na cześć królowej Małgorzaty, a jej składniki (ser, sos pomidorowy i bazylia) dobrane zostały tak, aby w swoich kolorach przypominały flagę Włoch.

Pizza. Zrób to sam.

Domowa pizza cieszy się coraz większa popularnością. Przygotowując ją w zaciszu własnej kuchni sami decydujemy o rodzaju dodatków i wielkości potrawy. Dzięki temu nie musimy się martwic czy smacznych trójkątów wystarczy dla wszystkich domowników oraz czy upragniony placek w odpowiedniej temperaturze dotrze do nas na czas. Wybór składników w przygotowywaniu pizzy to sprawa bardzo indywidualna. Do pizzy robionej w domu wrzucić można praktycznie wszystko na co przyjdzie nam ochota. Podstawą jest ciasto, a właściwie jego grubość o której decydują już indywidualne smaki.

Dobry sos pomidorowy jest w stanie przygotować każdy, ale jaki ser do pizzy wybrać, by ciągnął się odpowiednio? Odpowiedź na to pytanie zawiera się poniekąd w przepisie na klasyczną Margerithę, przytoczonym powyżej. Bo jeśli zapytać jego twórcę o to, jaki ser do pizzy nadaje się najlepiej, odpowiedź brzmiałaby: biały. I nie chodzi o jego rodzaj, ale o kolor, który współgrałby z zielenią bazylii i czerwienią pomidorowego sosu, tworząc tym samym kompozycje w barwach włoskiej flagi.

pizza

Nie tylko mozarella

jeśli zajrzymy w oryginalne włoskie przepisy szukając odpowiedzi jaki ser do pizzy będzie najodpowiedniejszy, odpowiedź będzie jedna: mozarella. Białe, mokre kulki z bawolego mleka, sprzedawane w solankowej zalewie to tajemnica prawdziwej włoskiej pizzy. W sklepach, aż roi się od zastępników oryginalnego włoskiego sera, które wykorzystane na pizzy z mnóstwem innych dodatków nadadzą się świetnie. Przed użyciem warto dobrze odsączyć ser.

Duża zawartość wody, nadaje mu specyficzna miękkość, jednak sprawi, że ciasto namoknie i straci swa sprężystość. A to ona, w wypadku tego jaki ser do pizzy wybierzemy decyduje o tym czy parujące kawałki będą ciągnęły się scalając całość kompozycji. Jeżeli nie chcemy odsączać sera, albo brakuje nam czasu, warto sięgnąć po prostsze rozwiązanie. Dostępne są kulki mozarelli pakowane próżniowo bez wody, w sklepach znaleźć można także gotowy, tarty ser, który wystarczy rozsypać na powierzchni ciasta. Jaki ser do pizzy, oprócz mozarelli będzie odpowiedni?

Szukając zastępników, skupmy się na temperaturze topnienia sera. Powszechnie używane do tostów serki topione, w wyższej temperaturze potrzebnej na odpowiednie przypieczenie innych pizzowych dodatków tworzą przypaloną brązową powłokę i sprawiają, że pizza jest sucha i nieciągnąca. Podobny problem występuje w większości tanich żółtych serów dostępnych w sklepach. Czasem dostępna jest mozarella w blokach, nieco wyblakły żółty kolor i niska cena sprawiają, że wiele osób decyduje się na jej zapiekanie.

ser do pizzy

coś dla wegan

A co w sytuacji, gdy pizzą chcemy podjąć gości nie jedzących mięsa oraz odzwierzęcych produktów? Moda na weganizm staje się coraz bardziej popularna i zagarnia szersze kręgi w kulinarnym świecie. Coraz częściej w ofertach znajdziemy parówki i wędliny do złudzenia przypominające te zwykłe produkty choć w ich składzie nie znajdziemy mięsa. Jaki ser do pizzy będzie odpowiedni dla wegan? Odpowiedź jest prostsza i tańsza niż może się nam wydawać.

Przygotowując wegańska pizzę nie musimy w panice biegać do ekologicznych sklepów. Tanim i świetnym sposobem na przygotowanie zastępnika sera jest po prostu zwykły ziemniak, marchewka i odrobina płatków drożdżowych. gotowane warzywa z dodatkiem płatków miksujemy, a powstałą masę rozprowadzamy po cieście. Słonawy posmak płatków doskonale udaje ser i zwiększa ciągliwość seropodobnej masy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here